Znaczenie kolorów porcelany

Choć może to wydawać się dziwne, kolor zastawy stołowej wpływa na nasz apetyt i nastrój. Czy zdawałeś sobie z tego sprawę, jakie ogromne znaczenie mają barwy naczyń? Jeśli posiadasz kolorową porcelanę lub właśnie zastanawiasz się nad jej zakupem, zaczerpnij wiedzy z naszego artykułu.

Klasyczna biel

Biała zastawa stołowa najczęściej króluje na stołach. Jest uniwersalna i ponadczasowa, dlatego najchętniej wybierana. A jak biel wpływa na apetyt? Prawda jest taka, że prawie w ogóle. Istotną rolę gra tutaj kontrast między białym talerzem, a jaskrawą potrawą. W takim przypadku jest ona wyeksponowana i nabieramy na nią większą ochotę. Biały kolor może też kojarzyć się z lekkością, przez co odejmujemy posiłkowi kalorie.

Niebieski

Ten kolor zdecydowanie zmniejsza apetyt. Zauważyłeś, że producenci żywności unikają tego koloru do reklamowania swoich produktów? Dobrze zdają sobie sprawę z psychologii kolorów. Niebieski i jego odcienie nie kojarzą się z jedzeniem, ponieważ kolory te nie są naturalne dla żywności. Często nawet kojarzą się podświadomie z czymś zepsutym i nieświeżym. Nie oznacza to jednak, że niebieska zastawa stołowa powinna zostać w szafce! To trafny wybór dla osób dbających o linię, poza tym pięknie prezentuje się na stole, zwłaszcza z białymi dodatkami.

Pobudzająca czerwień

Czerwony to kolor uważany za najbardziej apetyczny. Pobudza organizm, powodując, że mamy ochotę zjeść więcej. Restauracje często celowo sięgają po ten kolor, zachęcając w ten sposób do swoich dań. Czerwona porcelana wniesie powiew świeżości do wnętrza. Czerwień to energiczna barwa, kojarzy się również z miłością i namiętnością.

Pomarańczowy i żółty

Oba to również zwracające na siebie uwagę kolory. Wzbudzają zainteresowanie jedzeniem dzięki wywołanym uczuciom wesołości i energii. Kolory te kojarzą się ze świeżymi, zdrowymi owocami i warzywami. Pomyśl tylko o soczystych pomarańczach, chrupiącej marchwi, słodkiej moreli czy aromatycznej dyni. My jesteśmy głodni na samą myśl!

Zieleń

Ten odcień uspokaja, dzięki czemu stajemy się rozluźnieni i stonowani. Jedząc z zielonych talerzy czy w pobliżu zielonych dodatków, zjemy zrównoważoną porcję. Zieleń kojarzy nam się również z witalnością i zdrowiem, zapewne dzięki zielonym warzywom, które są pełne witamin.

serwis dziecięco-śniadaniowy z Karoliny
Serwis dziecięco-śniadaniowy NORA w zielonej odsłonie uspokoi malucha i skłoni go do jedzenia

Szary

Szarość raczej nie kojarzy się z niczym pysznym. Można powiedzieć, że jest to raczej neutralny, a nawet surowy kolor. Nie wzbudza naszego apetytu, a może nawet zniechęcić. Szarą zastawę stołową warto łączyć z żywymi kolorami, aby przełamać ,,nudę”. W ten sposób umiejętnie można stworzyć ciekawą aranżację stołu, zachęcając przy tym do jedzenia.

Serwis obiadowy SOFT Karolina
Serwis obiadowy SOFT to porcelana w kolorze białym, ale przełamana szarym akcentem w postaci eleganckich kwiatów

Głęboka czerń

Choć kolor ten raczej nie wzmaga apetytu, to kojarzy się z wyrafinowaniem i elegancją. Dania serwowane na czarnej porcelanie będą prezentowały się luksusowo, niczym z najlepszej restauracji. Czarna porcelana pozwala na efektowne łączenie niemal wszystkich barw.

Różowy

Naczynia o różowym odcieniu powodują, że znajdujące się na nim danie wydaje się słodsze. Z tego powodu idealnie nadadzą się do serwowania deserów i ciast. Wiele kawiarni i cukierni przyjmuje właśnie kolor różowy ze względu na skojarzenia z słodyczami.

Kolory otaczają nas wszędzie, nawet w porcelanie. Ich znaczenie to ciekawostka, którą można wykorzystać w interesujący sposób. Odcień zastawy stołowej to nie tylko istotna cecha aranżacji stołu i dekorowania wnętrza, ale także psychologiczny trik, który bawi się naszym żołądkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *