
Restauracje, bary, stołówki, pizzerie, kawiarnie – osoby zasilające gastronomię doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak traktowane są naczynia w tych miejscach. Ciągły pośpiech w kuchni, stres i presja powodują, że zastawa stołowa na tym cierpi. Uszczerbienia i pęknięcia są na porządku dziennym. Czy da się temu jakoś zaradzić? Czy istnieje porcelana o wyjątkowej wytrzymałości? Jeśli tak, czy może być jednocześnie zachwycająca swoim wyglądem?
Dobre wyposażenie podstawą dobrej kuchni
Klienci odwiedzający restaurację podświadomie lub świadomie zwracają uwagę na każdy, nawet najmniejszy szczegół. Obserwują wystrój sali, odpowiednio dobrane dodatki, jakość mebli, na których siadają i przy których będą jedli, a w końcu sposób serwowania przynoszonej im potrawy. Talerz, który przed chwilą został uszczerbiony w pośpiechu na zapleczu nie prezentuje się najlepiej. Niezależnie od tego czy jest to przydrożny bar, lokalna pizzeria czy też ekskluzywna restauracja, zastawa stołowa to detal, który powinien odznaczać się elegancją i estetyką. To przecież oprawa pysznych dań, jakie są serwowane w danym miejscu! Ładny talerz od razu wzmaga apetyt – w końcu jemy tez oczami.

Pierwsze wrażenie najważniejsze
Dlaczego chodzimy do restauracji? Czasami z powodu głodu (w końcu wybieramy się do lokalu w celu zamówienia jedzenia), jednak większość przypadków to ukryte znaczenie pragnienia spróbowania czegoś nowego, poczucia klimatu danego miejsca, spróbowania pysznych dań i spędzenia wyjątkowego czasu. Właśnie dlatego właściciel restauracji, jak i obsługa powinni zadbać o każdy detal, aby spełnić oczekiwania klientów. Jeśli pierwsze wrażenie okaże się niesamowite, klient z pewnością wróci, żeby ponownie zasmakować dań i atmosfery tego miejsca.
Funkcjonalność i wygoda
Zastawa stołowa z przepięknymi zdobieniami czy ręcznie malowanymi dekoracjami na pewno kusi. Wywiera ogromne wrażenie i w ciekawy sposób można ją dopasować do tematyki restauracji. Warto jednak zapoznać się z zaleceniami producenta dotyczącymi pielęgnacji. Talerze z złoceniem raczej nie będą takie piękne po setnym myciu w zmywarce przemysłowej. W gastronomii najlepiej sprawdzą się niedekorowane, klasyczne naczynia. Można uznać je za pewnik, który pozostanie bez skaz mimo wielokrotnego mycia. A dla lokali, które nie mogą oprzeć się fantazyjnym zdobieniom – polecamy wybrać dekoracje utrwalone w szkliwie, którym niestraszna jest zmywarka czy wyparzarka.
Zastawa stołowa musi być wygodna nie tylko dla pracowników, ale także dla gości. Naczynia powinny być odpowiednio wyprofilowane, aby komfortowo można było z nich jeść. Niech klienci zapamiętają spożywanie posiłku w restauracji jako czystą przyjemność na każdej płaszczyźnie.

Jako producent porcelany stworzyliśmy serię naczyń stworzoną dla lokali gastronomicznych i hotelowych. Linia BISTRO to solidna porcelana o wzmocnionych brzegach; jest odporna na nieuważne i szybkie korzystanie. Niestraszna jej zmywarka przemysłowa ani fakt, że eksploatowana jest przez setki klientów dziennie. Naczynia z tej kolekcji posiadają jeszcze jedną ważną cechę: możliwość sztaplowania. Zarówno talerze, jak i filiżanki śmiało można układać w wysokich stosach – piętrowanie zaoszczędza miejsce w szafkach, które jest bardzo cenne w gastronomii. BISTRO cieszy się ogromną popularnością nie tylko w restauracjach – często fason ten wybierany jest także do domów z racji swojego klasycznego i prostego kształtu dopasowującego się do każdego wnętrza.
Zastawa stołowa do zadań specjalnych
Oprócz klasycznych talerzy płytkich i głębokich, warto wyposażyć restaurację w galanterię składającą się na przykład z serwetników i świeczników, które uzupełniają aranżację wnętrza, czy jednoporcjowych naczyń do zapiekania stanowiących doskonałą oprawę dla zapiekanych dań. W ofercie sklepu Porcelana Karolina znajdzie się również miejsce dla drobnych porcjówek, które stanowią świetny dodatek do serwowanego dania. W porcelanowej porcjówce podaje się masło, konfiturę, miód lub dip. Z kolei kącik przypraw na stoliku może stanowić nasza pieprzniczka i solniczka, a także niebanalna butelka na oliwę i musztardniczka. Oczywiście nie można zapomnieć o niezawodnych salaterkach i półmiskach, których wszechstronność wykorzystywana jest niemal codziennie. Do picia polecamy efektowny porcelanowy czajnik i eleganckie filiżanki. Serwowanie zup może się także odbywać za pomocą bulionówki i flaczarki. To ciekawa alternatywa dla klasycznego talerza głębokiego. Sklep internetowy i fabryczny wyposażyliśmy w wszystkie niezbędne elementy do dopieszczenia gości w restauracji.
Dlaczego porcelana?
Porcelana to słuszny wybór do lokali gastronomicznych, ponieważ posiada pewne cechy przewyższające inne materiały. Najważniejsza z nich to możliwość mycia w zmywarce i podgrzewania w mikrofali. To nieopisana wygoda przyspieszająca pracę w kuchni, bowiem w gastronomii liczy się każda sekunda. Porcelana nie wchodzi w reakcje z kwasami i zasadami, czyli wszystkimi produktami żywnościowymi. Dzięki spieczeniu ma zerową nasiąkliwość, co chroni przed trwałymi zabrudzeniami i przenoszeniem smaków i zapachów poprzednich potraw. Porcelanę bardzo łatwo umyć z ciężkich plam, na przykład z oliwy i innych tłuszczy. Materiał ten jest odporny również na szok termiczny – można używać ją w piekarniku czy przechowywać w zamrażarce. Z kolei dzięki niskiej przewodności cieplnej wolniej stygną potrawy i napoje, ciesząc gości znacznie dłużej. Porcelana posiada gładką, błyszczącą powierzchnię odporną na zarysowania sztućcami.
Wybór staje się oczywisty – to właśnie porcelana powinna stanowić zaopatrzenie wszystkich restauracji. Pozostają decyzje o designie, ilości i rozmiarze. Zakupy w Porcelana Karolina to jednak czysta przyjemność, więc gorąco zapraszamy!
Dodaj komentarz