Sosjerki małe i duże. Jaką wybrać?

Serwowanie potraw z dodatkiem sosu wymaga odpowiedniego naczynia, które zapewni estetykę podania. Na pomoc przychodzi sosjerka stworzona właśnie do takich zadań. Czy sosjerka jest niezbędna w kuchni, czy może da się bez niej obejść? Jaką wybrać do swojego domu?

Sosjerki z porcelany

Sosjerki mogą być wykonane z różnych materiałów – ceramiki, szkła, metalu czy porcelany. Który z nich jest najlepszy? Każdy ma inne właściwości i zalety, które należy dopasować do własnych preferencji i oczekiwań. Najszlachetniejszym surowcem z wymienionych jest porcelana nazywana ,,białym złotem”. Porcelana jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, takie jak rysy i inne ślady użytkowania. Dzięki temu posiada niemal wieczystą gwarancję pozwalającą na przekazywanie jej z pokolenia na pokolenie. Ponadto porcelana jest symbolem elegancji – w każdej sytuacji zachwyca swoim wyrafinowaniem.

serwis obiadowy z porcelany

Jaką sosjerkę wybrać?

Sosjerki wykazują różnorodność w kwestii kształtu i rozmiaru. Jak dokonać wyboru, żeby sosjerka spełniała swoje funkcje i jednocześnie była wygodna i atrakcyjna wizualnie? Sosjerki mogą być okrągłe lub podłużne, z czego te pierwsze zazwyczaj są bardziej pojemne, ale podłużne są smuklejsze i bardziej ustawne. Sosjerki dostępne są zarówno mniejsze, jak i większe. Pojemności sosjerek wahają się od 100 ml do nawet 600 ml. Wybierz taką, która dopasuje się do Twojego stylu życia oraz ilości domowników/zapraszanych gości.

nowoczesny zestaw obiadowy

Modele sosjerek

Wybierając sosjerkę warto pamiętać, aby była ona odpowiednio dobrana do posiadanej zastawy, by zachować estetyczny wgląd stołu. Produkty oferowane w sklepach są dostępne w wersji klasycznej oraz współczesnej. Bez względu na styl danych produktów, sosjerki z porcelany będą prezentowały się niezwykle elegancko na każdym stole, zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych kolacji.

fason Karat porcelana Karolina

Jak dbać o sosjerki?

Zazwyczaj z sosjerek korzysta się na spotkaniach i przyjęciach, czyli niezbyt często. Rzadka eksploatacja sprzyja zachowaniu lśniącej powierzchni naczynia, ale także kurzeniu się. Jak dbać o sosjerkę?

  • Jeśli rzadko korzystasz z sosjerki, dobrym miejscem dla niej będzie szafka kuchenna, która nie będzie tak łatwo dostępna jak te z naczyniami codziennego użytku. Ważne jest, żeby wybrane miejsce było suche i raczej nienarażone na wysokie promienie słoneczne.
  • Przechowywanie sosjerki można uatrakcyjnić, na przykład poprzez jej ekspozycję w przeszklonej witrynie lub kredensie. Zastawa stołowa prezentuje się wtedy przepięknie i staje się prawdziwą ozdobą całego wnętrza. W takim przypadku wystarczy, że od czasu do czasu przetrzesz naczynia ściereczką.
  • Jeśli lubisz korzystać ze swojej sosjerki na co dzień, pielęgnacja nie powinna stanowić problemu. Większość współczesnych naczyń nadaje się do zmywarki, chyba że producent zaleca inaczej. Od możliwości mycia w zmywarce zależy także dodatek dekoracji bądź jej brak.
witryna z porcelaną na wsi
Zdjęcie: Pani To Potrafi

Sosjerka to bardzo praktyczne naczynie, które świadczy o elegancji serwowanego posiłku. Zastosowanie jej wiele zmienia w estetyce dania. Sosjerka to także piękna ozdoba stołu, jak i całego wnętrza. Zdecydowanie warto ją mieć, choćby przeznaczoną na uroczyste obiady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *