Serwis porcelanowy i jego spółka – co wchodzi w skład zastawy stołowej?

Serwis porcelanowy to element niezbędny w każdym domu. Warto mieć spójne i odpowiednio dobrane naczynia, aby wyjątkowo nakryć stół podczas specjalnych okazji i nie tylko.

Co oznacza nazwa serwisu?

Weźmy pod lupę serwis obiadowy LOREL ecru/fbc dla 12 osób dek. S-03859 (12/42). Na początek ,,serwis obiadowy” objaśnia nam, do czego on służy, w tym przypadku jest to zestaw obiadowy. Zaraz po tym określeniu widnieje nazwa fasonu oraz kolor – tutaj jest to LOREL w kremowym odcieniu. Następnie podana jest ilość osób, dla której dedykowany jest zestaw. Idąc kolejno, możemy znaleźć informację o numerze dekoracji bądź jej braku. Na samym końcu podana jest numeracja, która sprawia najwięcej kłopotów (choć niepotrzebnie). 12/42 – pierwsza liczba, czyli 12, oznacza liczbę osób, a druga, czyli 42, stanowi ilość elementów w danym zestawie.

Elementy serwisu obiadowego

Skoro objaśnienie nazwy mamy za sobą, pora na opracowanie poszczególnych elementów zastawy stołowej. Co zawiera 42-elementowy serwis obiadowy?

  • Talerz obiadowy – występuje w rozmiarach 23-29 cm. To właśnie na nim zaserwujesz danie główne.
  • Talerz głęboki – występuje w rozmiarach 17-24 cm, w zależności od kształtu, jaki posiada. Jak powszechnie wiadomo, służy do serwowania zup.
  • Talerz deserowy – wachlarz rozmiarów to 15-22 cm. Występuje w przeróżnych formach, dzięki czemu deser może stać się naprawdę zachwycający.
  • Waza – elegancka i majestatyczna, pomoże Ci podczas serwowania zup. Nie tylko nadaje wyjątkową oprawę serwowaniu płynnych dań, ale także pozwala na równoczesną obecność przy stole.
  • Sosjerka – dzięki niej wygodnie i elegancko podasz sos do potrawy. Idealnie wyprofilowany dzióbek sprawi, że nałożenie sosu nareszcie będzie komfortowe i obejdzie się bez plam na stole.
  • Salaterka – występuje w wielu rozmiarach, dzięki czemu jest wyjątkowo wszechstronna i jednocześnie niezbędna. Służy do podawania surówek i sałatek.
  • Półmisek owalny – jego wszechstronność pozwala na zaserwowanie różnych przekąsek bądź dodatków do obiadów.
serwis obiadowy
serwis porcelanowy
serwis CASTEL

Elementy serwisu kawowego

Po porządnym obiedzie należy się deser i kawa. Z czego składa się serwis kawowy?

  • Talerz deserowy – najważniejszy element dla łasuchów, służy do podawania deseru.
  • Filiżanka – dzięki niej kawa smakuje wyjątkowo dobrze.
  • Spodek – dodatek do filiżanki. Chroni przed poplamieniem stołu, a także służy pomocą przy odkładaniu łyżeczki.
  • Imbryk – gwóźdź programu. W nim zaserwujesz doskonałą kawę.
  • Dzbanek – to właśnie on zapewni Ci dodatki do kawy w postaci mleka lub śmietanki.
  • Cukiernica – ukrywa w sobie prawdziwą słodycz, czyli cukier.
serwis kawowy
serwis porcelanowy

Jesteś już prawdziwym ekspertem od zestawów porcelanowych i ich składów. Wystarczy, że poszukasz w naszym sklepie swój wymarzony serwis, a wiedzę wykorzystasz w praktyce!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *