
Serwis porcelanowy to element niezbędny w każdym domu. Warto mieć spójne i odpowiednio dobrane naczynia, aby wyjątkowo nakryć stół podczas specjalnych okazji i nie tylko.
Co oznacza nazwa serwisu?
Weźmy pod lupę serwis obiadowy LOREL ecru/fbc dla 12 osób dek. S-03859 (12/42). Na początek ,,serwis obiadowy” objaśnia nam, do czego on służy, w tym przypadku jest to zestaw obiadowy. Zaraz po tym określeniu widnieje nazwa fasonu oraz kolor – tutaj jest to LOREL w kremowym odcieniu. Następnie podana jest ilość osób, dla której dedykowany jest zestaw. Idąc kolejno, możemy znaleźć informację o numerze dekoracji bądź jej braku. Na samym końcu podana jest numeracja, która sprawia najwięcej kłopotów (choć niepotrzebnie). 12/42 – pierwsza liczba, czyli 12, oznacza liczbę osób, a druga, czyli 42, stanowi ilość elementów w danym zestawie.
Elementy serwisu obiadowego
Skoro objaśnienie nazwy mamy za sobą, pora na opracowanie poszczególnych elementów zastawy stołowej. Co zawiera 42-elementowy serwis obiadowy?
- Talerz obiadowy – występuje w rozmiarach 23-29 cm. To właśnie na nim zaserwujesz danie główne.
- Talerz głęboki – występuje w rozmiarach 17-24 cm, w zależności od kształtu, jaki posiada. Jak powszechnie wiadomo, służy do serwowania zup.
- Talerz deserowy – wachlarz rozmiarów to 15-22 cm. Występuje w przeróżnych formach, dzięki czemu deser może stać się naprawdę zachwycający.
- Waza – elegancka i majestatyczna, pomoże Ci podczas serwowania zup. Nie tylko nadaje wyjątkową oprawę serwowaniu płynnych dań, ale także pozwala na równoczesną obecność przy stole.
- Sosjerka – dzięki niej wygodnie i elegancko podasz sos do potrawy. Idealnie wyprofilowany dzióbek sprawi, że nałożenie sosu nareszcie będzie komfortowe i obejdzie się bez plam na stole.
- Salaterka – występuje w wielu rozmiarach, dzięki czemu jest wyjątkowo wszechstronna i jednocześnie niezbędna. Służy do podawania surówek i sałatek.
- Półmisek owalny – jego wszechstronność pozwala na zaserwowanie różnych przekąsek bądź dodatków do obiadów.

Elementy serwisu kawowego
Po porządnym obiedzie należy się deser i kawa. Z czego składa się serwis kawowy?
- Talerz deserowy – najważniejszy element dla łasuchów, służy do podawania deseru.
- Filiżanka – dzięki niej kawa smakuje wyjątkowo dobrze.
- Spodek – dodatek do filiżanki. Chroni przed poplamieniem stołu, a także służy pomocą przy odkładaniu łyżeczki.
- Imbryk – gwóźdź programu. W nim zaserwujesz doskonałą kawę.
- Dzbanek – to właśnie on zapewni Ci dodatki do kawy w postaci mleka lub śmietanki.
- Cukiernica – ukrywa w sobie prawdziwą słodycz, czyli cukier.

Jesteś już prawdziwym ekspertem od zestawów porcelanowych i ich składów. Wystarczy, że poszukasz w naszym sklepie swój wymarzony serwis, a wiedzę wykorzystasz w praktyce!
Dodaj komentarz