
Wystawiasz uroczyste przyjęcie i nie wiesz, od czego zacząć układanie zastawy? Z chęcią Ci w tym pomożemy. Przygotowaliśmy konkretny poradnik savoir-vivre zastawy stołowej.
Centymetry mają znaczenie
Najważniejsza jest przestrzeń. Każdy gość powinien czuć się wygodnie i komfortowo, dlatego przyjmuje się, że zastawa stołowa powinna być oddalona od siebie o około 70-80 cm. Bezpieczna odległość między gośćmi to 30 cm. Talerze powinny być ułożone w odległości 2 cm od krawędzi stołu.
Prawidłowe ułożenie zastawy
Pierwszy element, który stanowi dekoracyjny dodatek to duży podtalerz. Nie służy on do spożywania na nim posiłków. Zazwyczaj wyróżnia się kolorem. Dalsze kroki są proste – układamy naczynia w kolejności jedzenia. Na talerzu obiadowym powinien wylądować głęboki talerz, czyli talerz do zupy. Jeżeli planujesz podać przystawkę, zamiast talerza do zupy pojawia się mały talerzyk na przekąski. Po zjedzonej przystawce wymieniamy talerz na ten głęboki. Gdy goście będą już po obiedzie, wymieniamy wszystkie talerze. Zastawa zamienia się w talerz deserowy i filiżanki ze spodkami.

Ułożenie sztućców na stole
Układając sztućce, kierujemy się tą samą zasadą, co z przy talerzach. Pozycje sztućców obrazują kolejność serwowanych dań. Miejsce po prawej stronie talerza należy do noża stołowego skierowanego ostrzem w stronę talerza, łyżki do zupy, noża przystawkowego.
Lewa strona to kolejno widelec, widelec zakąskowy, oba zębami ku górze. Jeśli w menu pojawia się ryba, zamiast zwykłego noża i widelca podaj te specjalne do ryby.
Jeżeli chodzi o deser, łyżeczki deserowe i widelczyki do ciasta umieszczamy nad dużym talerzem, równoległe do kantu stołu. Bliżej talerza powinien znaleźć się widelczyk, a nad nim łyżeczka. Trzonek łyżeczki powinien być skierowany w prawo, a widelczyka odwrotnie, chyba że do deseru potrzebny jest tylko widelczyk – wtedy można go ustawić w prawą stronę.
Dodatki na stole
Chcesz zaserwować również pieczywo z masłem? Podaj je jeszcze przed przystawką. Powinien być to mały talerz po lewej stronie nakrycia oraz dodatkowy nóż do masła. Zabierz go przed podaniem deseru.
Nakrywając stół, nie pomiń ważnego elementu, jakim jest serwetka. Kładziemy ją na talerzach lub po lewej stronie. Można ją finezyjnie złożyć lub po prostu wsadzić w pierścień do serwetek.
Może coś do picia?
Szkło serwujemy w następującej kolejności, od lewej: szklanka do wody, kieliszek do szampana, kieliszek do czerwonego wina, kieliszek do białego wina. Oczywiście pomiń te, z których zamierzasz zrezygnować. Możesz je ustawić obok siebie w linii po ukosie lub tworząc trójkąt. Wszelkie szkło i naczynia do picia układamy w prawym rogu talerzy.
Nie przerażaj się ogromem informacji, którymi Cię zbombardowaliśmy. Wbrew pozorom prawidłowe ułożenie naczyń i sztućców jest proste. Wystarczy pamiętać o kolejności dań i krok po kroku ustawić naczynia, szkło oraz sztućce zgodnie z naszymi wskazówkami. W ten sposób zrobisz dobre wrażenie na gościach i odnajdziesz się w każdym towarzystwie.
Dodaj komentarz