Porcelana od kuchni, czyli jak to jest zrobione?

Z porcelanowych talerzy jemy śniadania, obiady, kolacje, przekąski i desery. Z filiżanek i kubków pijemy pyszną kawę i herbatę. Zastanawiałeś się kiedykolwiek jaką drogę przebywa porcelana, zanim trafi do Twojego domu? Postanowiliśmy uchylić rąbek tajemnicy i pokazać proces produkcji. Chodź i zobacz!

Zacznijmy od początku

Do produkcji porcelany stołowej używane są kaoliny, skalenie i kwarc. W pierwszym etapie skalenie i kwarc rozdrabniane są w młynach kulowych na mokro z udziałem mielników krzemiennych. W drugim etapie dokonuje się zasypu kaolinów do bełtaczy, w których następuje ich rozwodnienie przy pomocy mieszadła śmigłowego. Po zmieleniu surowców twardych w młynie kulowym i rozbełtaniu kaolinów w bełtaczach zlewa się zawartość młyna i bełtacza do mieszadła zbiorczego. Tak utworzony szlam jest tłoczony przez sita wibracyjne, a następnie przechodzi przez elektrofiltry. Kolejnym etapem produkcji jest odwadnianie masy w prasach filtracyjnych.

Formowanie wyrobów

W zależności od kształtów wyrobów formowanie może odbywać się systemami:

  • półautomatycznym i automatycznym – talerze, filiżanki, kubki, półmiski okrągłe, salaterki itp.
  • odlewniczym – wyroby o kształtach skomplikowanych

Proces odlewania polega na zalaniu formy gipsowej masą lejną. Przy ściance formy gipsowej zaczyna narastać czerep. Po osiągnięciu odpowiedniej grubości czerepu masa lejna wylewana jest z wnętrza formy, a następnie po odpowiednim czasie półfabrykat wyciągany jest z formy gipsowej. Wykańczanie wyrobów formowanych polega na zaokrągleniu obrzeża i usunięciu drobnych błędów przy pomocy cykliny. Wykończenie wyrobów odlewanych polega na obcięciu kołnierzy i nadlewów, zaokrągleniu i wygładzeniu wszystkich krawędzi oraz przemyciu wyrobu wilgotną gąbką.

Pierwszy wypał

Odebrane przez kontrolę jakości półfabrykaty wysuszone i wykończone na odlewni przekazane są do wypału w piecach tunelowych regałowych. Wyroby przekazane na wypał biskwitowy mają wilgotność nie przekraczającą 2%. Wypał przeprowadzany jest w temperaturze 960–990°C do nasiąkliwości 20–21%.

produkcja porcelany
Wnętrza pieca do wypału biskwitowego

Szkliwienie

Szkliwienie można przeprowadzać zarówno ręcznie, jak i mechanicznie.
Szkliwienie ręczne: przed szkliwieniem półfabrykaty są dokładnie odkurzane przy pomocy sprężonego powietrza. Szkliwienie wyrobów odbywa się przez zanurzenie w szkliwie. W czasie zanurzania naczynia w szkliwie ręka pracownika dotyka tylko dolną stronę nóżki wyrobu.

Szkliwienie mechaniczne: odkurzanie półfabrykatów odbywa się automatycznie podczas przemieszczania się ich przez wyznaczoną strefę szkliwierki. Stopy wyrobów są “chwytane” przez specjalne ssawki, a następnie zanurzane w wannie szkliwierskiej.

Szkliwienie ręczne
Szkliwienie mechaniczne

I kolejny wypał

Wyroby wypalane są w piecach tunelowych. Porcelana biała wypalana jest w temp. 1380–1400 °C, a porcelana w kolorze FBC w temperaturze 1240–1250°C.

produkcja porcelany
Wypalanie na ,,ostro”

Teraz już z górki

Po przejściu wypału ostrego porcelana przekazywana jest na działy sortownicze, które dokonują wnikliwej oceny towaru. Najlepsza porcelana jest zdobiona za pomocą malowania lub nakładania kalki. Udekorowana już porcelana przechodzi kolejny wypał, a temperatura uzależniona jest od rodzaju dekoracji. Następnie gotowe wyroby znów przechodzą przez ręce sortowni, aby wyłapać ewentualne błędy. Finalnie produkt zapakowany jest przez pakownię, a następnie jedzie w świat!

Mamy nadzieję, że spodobała Ci się wycieczka po naszym zakładzie. Teraz pijąc kawę z ulubionej porcelanowej filiżanki pomyślisz o długiej drodze, jaką przeszła, aby trafić właśnie do Twojego domu. Porcelana to bardzo wyjątkowy materiał, który charakteryzuje się jednocześnie delikatnością i trwałością. Koniecznie zajrzyj do naszego sklepu, aby zaopatrzyć się w piękną i polską porcelanę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *