
Porcelana od wieków wzbudza zainteresowanie. Jednocześnie wokół tematu białego złota krąży wiele stwierdzeń i przekonań. Które z nich są prawdziwe, a które to tylko plotki i legendy? Wzięliśmy na tapet 6 popularnych opinii na temat porcelany.
Porcelana jest chińska – fakt
Porcelanę wynaleziono w Chinach na początku VII w. Sposób jej wytwarzania przez długi czas był ukrywany przed resztą świata. Porcelana była wtedy towarem naprawdę luksusowym i wyjątkowym. Na jej posiadanie mogli pozwolić sobie nieliczni.
Dzięki porcelanie potrawy i napoje smakują lepiej – fakt
Porcelana nie wchodzi w reakcje z kwasami i zasadami, czyli wszystkimi produktami żywnościowymi. Żadne substancje nie wsiąkają w gładką powierzchnię naczynia. Dzięki temu podczas jedzenia i picia czujemy tylko smak potrawy lub napoju.

Porcelana jest krucha i delikatna – fakt… i mit
Oczywiście porcelanę można łatwo stłuc, jeśli nie zachowujemy odpowiedniej ostrożności. To nie znaczy, że mamy się z nią obchodzić jak z jajkiem. Porcelana to odporny materiał, który dopiero po upadku lub zderzeniu z czymś może się potłuc, tak samo jak szkło.
Porcelana nie nadaje się do zmywarki – fakt/mit
W niektórych przypadkach to prawda. Porcelana, która posiada delikatne dekoracje, szczególnie ręcznie malowane lub z dodatkiem złota albo platyny, nie powinna być wkładana do zmywarki. Całą resztę naszych porcelanowych naczyń zazwyczaj możemy myć w zmywarce bez obaw. By uniknąć nieprzyjemnego zaskoczenia, zalecamy zaraz po zakupie porcelany przeczytać informację od producenta co do sposobu mycia oraz zastosowanych środków myjących.

Przykładowo jeśli wyroby porcelanowe produkowane przez Zakłady Porcelany Stołowej „Karolina” niedekorowane oraz dekorowane posiadają dopisek „nadaje się do zmywarek i mikrofali”, oznacza to, że można stosować je bez ograniczeń. Przy właściwym użytkowaniu naczyń i przestrzeganiu zaleceń, udzielamy 12-miesięcznej gwarancji na nasze wyroby porcelanowe, zapewniając wysoką jakość zastosowanych dekoracji i rodzaju szkliwa.
Porcelana nie przepuszcza światła – mit
Trzymając pod światło prawdziwe naczynie porcelanowe, zobaczysz, że przepuszcza ono promienie słoneczne. Zależy to także od składu masy, temperatury wypału i grubości ścianki. Czasami naczynie o grubszej ściance nie przepuści światła, mimo że jest porcelanowe.

Prawdziwa porcelana musi mieć cienkie ścianki – mit
Mówi się też, że cechą charakterystyczną prawdziwej porcelany są cienkie ścianki. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, ścianki bywają różne. Możemy spotkać się z cienką, delikatną filiżanką, ale też z masywnym i ciężkim kubkiem. Wciąż będzie to prawdziwa porcelana, którą dobieramy w zależności od upodobań i potrzeb. Naczynia z grubszą ścianką automatycznie będą bardziej wytrzymałe.
Dodaj komentarz