Naczynia do zupy, czyli co z czym się je?

Zupa to bardzo popularna forma pierwszego dania, która nie bez powodu zdobywa swoich miłośników. Gorąca i rozgrzewająca, aromatyczna i sycąca, z dodatkami lub bez – rodzajów zup jest wiele, podobnie jak naczyń im dedykowanym. Jak serwować zupę? Jakiego naczynia użyć i jakie są zależności?

Talerz głęboki

Głęboki talerz to chyba najbardziej znane naczynie do zupy. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych okazji. Talerz głęboki służy do serwowania zup z dodatkami, takich jak tradycyjny rosół z makaronem czy zupa jarzynowa. W ofercie naszego Sklepu talerze głębokie dostępne są w przeróżnych wariantach, począwszy od klasycznego kształtu po wyszukane i fantazyjnie zdobione.

talerz do zupy

Miseczki do zupy

Choć salaterki stworzone są do podawania sałatek i surówek, nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć ich do zupy. W miseczce doskonale prezentują się zupy krem. Dodatki, takie jak grzanki lub groszek ptysiowy należy podać na osobnym naczyniu. Salaterkę można wykorzystać również do zup orientalnych. Zastosowanie miski do zupy to rozwiązanie idealne na co dzień i dla nieoficjalnych posiłków.

miska do zupy

Bulionówka

Zupy czyste, takie jak barszcz i bulion, serwuje się w bulionówkach. Dodatki występujące przy tym rodzaju zup zawsze powinny być serwowane oddzielne. Bulionówce nieodłącznie towarzyszy spodek, który wyłożony jest serwetką. Uszka zdobiące bulionówkę często prowadzą do błędnego myślenia, że z naczynia można pić. Będzie to jednak nieeleganckie zachowanie. Bulionówka towarzyszy zwykle uroczystym spotkaniom i prezentuje się bardzo szykownie.

bulionówka

Filiżanki do zupy

Do kremów i zup typu consomme sprawdzą się filiżanki na spodkach wyłożonych serwetkami. Zupy specjalne, takie
jak zupa z przepiórczych jaj, z żółwia lub wieloryba podaje się w małych porcelanowych filiżankach wraz
z łyżeczką do mokki. Jeśli zupa znajduje się w filiżance, możemy jej resztkę (jeśli nic w niej nie pływa) wypić, podnosząc filiżankę za uszko do ust.

filiżanka do zupy

Flaczarka

Flaczarka to naczynie, które ma szerokie zastosowanie. Początkowo serwowano w niej flaki (jak mówi nazwa), jednak teraz flaczarki świetnie sprawdzają się również do podania bulionu, barszczu z uszkami, gulaszu czy zupy z makaronem. Flaczarka to rozwiązanie na każdą sytuację, jest kompaktowa i elegancka.

flaczarka do zupy

Elegancka waza

Serwowanie zupy z wazy to bardzo elegancka metoda, która często praktykowana jest podczas odświętnych obiadów i kolacji. Waza sprawdzi się zwłaszcza na spotkaniach w licznym gronie. Ułożona na środku stołu waza będzie na wyciągnięcie ręki każdego gościa i pięknie ozdobi stół.

waza do zupy

Naczynia do zupy różnią się kształtem, wzornictwem i przede wszystkim przeznaczeniem. Każde danie posiada etykietę eleganckiego serwowania, nawet z pozoru zwyczajna zupa. Na szczęście Zakłady Porcelany Stołowej Karolina są przygotowane na każdy rodzaj zupy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *