Jakie talerze do mikrofali?

Prostota i wygoda kuchenki mikrofalowej sprawiła, że niemal każdy ma ją w swoim domu. Z jej pomocą szybko podgrzejesz czy rozmrozisz danie, a nawet przygotujesz potrawę od podstaw! Choć korzystanie z mikrofali wydaje się intuicyjne, to nie wszystkie naczynia się do niej nadają. Wyjaśniamy więc z czego korzystać najbezpieczniej i najskuteczniej.

Producent wie najlepiej

Najlepszym sposobem na upewnienie się, czy dane naczynie będzie odpowiednie do kuchenki mikrofalowej, jest przeczytanie oznaczeń znajdujących się na nim. Większość producentów umieszcza taką informację na spodzie – dzięki temu możemy być pewni, że korzystamy z naczynia odpowiednio.

Co w przypadku szkła?

Z racji świetnej przewodności fal elektromagnetycznych, naczynia szklane stanowią doskonały wybór do mikrofali. Kuchenka mikrofalowa podgrzewa jedzenie za pomocą promieniowania elektromagnetycznego, więc szklany talerz, który dobrze je przewodzi z pewnością się sprawdzi. Nie zaleca się jednak używania szkła kolorowego, ze wzorami i zdobieniami lub takiego o cienkich ściankach.

Podgrzewanie potraw na talerzu porcelanowym

Porcelana to strzał w dziesiątkę – dobrze przewodzi promieniowanie oraz charakteryzuje się niską przewodnością cieplną. Dzięki temu to potrawa będzie gorąca, a nie talerz. Należy uważać jednak na porcelanę z dekoracjami; unikać trzeba zwłaszcza metalowych zdobień. Porcelanowe naczynia ze złoceniem lub posrebrzane talerze nie nadają się do mikrofali. Ceramiczne naczynia zachowają się bardzo podobnie jak porcelana.

Porcelana z dodatkiem metalu nie nadaje się do zmywarki
Niedekorowane naczynia nadają się do mikrofali

Jak drewno zachowuje się w kuchence mikrofalowej?

Choć teoretycznie fale mikrofalowe przenikają przez drewniane naczynia, to należy pamiętać, że drewno wchłania wilgoć, co może spowodować szybsze zniszczenie się lub deformację naczynia. Jest na to jednak rada – nie łączyć płynnych potraw z drewnem. A jeszcze lepiej korzystać z innych, bardziej trwałych materiałów, które będą odporne na wilgoć. Kuchenka mikrofalowa do pracy wykorzystuje fale elektromagnetyczne, które wprowadzają w ruch cząsteczki wody – drewno nie brzmi więc jak rozwiązanie na dłuższą metę i nie stanowi najlepszego wyboru do mikrofalówki.

Powszechne plastikowe pojemniki

Z reguły pojemniki plastikowe wolno wkładać do mikrofalówki, zwłaszcza popularne lunch boxy i śniadaniówki. Zapoznaj się jednak z oznaczeniami na pojemniku, ponieważ nie zawsze plastik nadaje się do wysokiej temperatury. Ponadto działanie wysokiej temperatury może spowodować, że z plastiku zaczną wytwarzać się niebezpieczne dla zdrowia substancje. O czym należy pamiętać, kiedy okaże się, że plastik nadaje się do podgrzewania żywności? Pojemniki muszą być otwarte, bez pokrywki. Podczas podgrzewania potraw rośnie ciśnienie, a zamknięte pojemniki mogłyby nawet wybuchnąć, powodując w najlepszym wypadku pobrudzone wnętrze kuchenki.

Papier w kuchenkach mikrofalowych?

Z początku może to wydawać się dziwne, ale papierowe talerze w niektórych przypadkach mogą sobie poradzić z mikrofalówką. Sprawdzi się tutaj także papier do pieczenia. Zabrania się jednak papieru woskowanego i ozdobnego. Papierowe torby raczej nie nadają się do przygotowywania potraw, chyba że są do tego stworzone, na przykład popcorn w torebkach. Czy podgrzewanie jedzenia na papierowych tackach jest zatem dozwolone w kuchenkach mikrofalowych? Zależy w jakim przypadku, a że czynników jest wiele, bezpieczniejszym wyborem będą naczynia ceramiczne lub porcelanowe.

Jakich naczyń NIE używać w kuchence mikrofalowej?

  • plastikowe pojemniki bez oznaczenia – wybieraj tylko takie, na których widnieje informacja o możliwości używania w mikrofali. Pod wpływem wysokiej temperatury plastik może się topić, a nawet wydzielać niebezpieczne substancje.
  • pojemniki styropianowe – takie pojemniki stanowią popularną metodę serwowania jedzenia na wynos. Choć może się przez to wydawać, że sprawdzą się do podgrzania, to niestety pod wpływem wysokiej temperatury styropian może się topić, a także zacząć wydzielać trujące substancje.
  • metal – włożenie przedmiotów metalowych do mikrofali to błąd. Prądy wirowe, które wytworzą się w kuchence przez zmienne pole elektromagnetyczne mogą spowodować iskrzenie i podpalenie, a w najgorszym wypadku nawet wybuch. Dlaczego tak się dzieje? W przypadku metalu nagrzewa się powietrze w komorze kuchenki, dzięki czemu wewnątrz wzrasta ciśnienie. Metal nie przewodzi fal, ale odbija je. Nie wolno więc wkładać do mikrofali żadnych metalowych naczyń, garnków czy sztućców. Metalowe przedmioty to także takie z srebrnym i złotym zdobieniem.
  • folia aluminiowa – umieszczenie folii aluminiowej w kuchence mikrofalowej może spowodować iskrzenie, a nawet mogłoby dojść do jej zapalenia. Kategorycznie nie można jej wkładać do mikrofali. Folia aluminiowa to metal, więc zachowa się tak samo. Zmienne pole elektromagnetyczne wytworzy prądy wirowe, a odbijanie fal spowoduje pojawienie się wyładowań łukowych.

Po lekturze artykułu już wiesz jakie naczynia nadają się do kuchenki mikrofalowej, a jakich naczyń lepiej unikać. Choć mikrofalówka wydaje się łatwym w obsłudze urządzeniem, należy pamiętać o kilku kwestiach, aby jedzenie nie tylko było smaczne, ale również nie spowodowało eksplozji czy pobrudzenia całej komory mikrofalówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *