
W tym artykule dowiesz się jak serwować kawę i herbatę. Czy pojemność filiżanki ma znaczenie? A może kształt filiżanki? Do czego sprawdzą się duże filiżanki? Idealna filiżanka, czyli jaka? Karolina, czyli porcelanowy ekspert radzi!
Trochę historii
Produkcja porcelany sięga już VII wieku naszej ery. Wszystko zaczęło się w Chinach, gdzie wynaleziono dwie rzeczy dążące do powstania filiżanki – herbatę i porcelanę. Chińczycy zastrzegali sobie recepturę wykonania porcelany, jednak z czasem rozprzestrzeniła się ona na resztę świata. Mówi się, że Europa zawdzięcza porcelanę podróżnikowi Marco Polo, który przyniósł informację o jej istnieniu w 1298 r.
Pierwszym naczyniem, które można nazwać filiżanką, była uwielbiana przez Chińczyków czarka. Czarki posiadały fantazyjne zdobienia, a parzenie herbaty stanowiło prawdziwą ceremonię. Niektóre czarki dotrwały dzisiejszych czasów i osiągnęły rekordowe ceny.
Próby wytwarzania pierwszych klasycznych filiżanek sięgają XVI i XVII wieku. Mimo wielu prób wciąż nie udawało się zrobić idealnej filiżanki. Masa porcelanowa pękała bowiem pod wpływem gorącego napoju.
Serwowanie kawy

Zwyczaj picia oraz przyrządzania kawy to istotny moment w ciągu dnia, podczas którego relaksujemy się, rozmawiamy z bliskimi, dajemy sobie chwilę wytchnienia. Kawa po prostu kojarzy nam się z przyjemnością, dlatego jej odpowiednie serwowanie jest bardzo istotne i podkreśla jej znaczenie. To, w jakiej filiżance ją podamy, zależy również od rodzaju kawy. Zatem jaka filiżanka do kawy?
- espresso – filiżanka do tego rodzaju kawy charakteryzuje się niewielką pojemnością wahającą się od 50 ml do 100 ml, którą zapełnia się do połowy. Taką filiżankę przed podaniem podgrzewa się, a w celu przepłukania kubków smakowych dodaje się szklankę wody. Klasyczna biel porcelany podkreśli głęboką czerń napoju, jednak coraz chętniej i odważniej sięga się również po kolory.
- cappuccino – tutaj odpowiednia będzie także podgrzana filiżanka o pojemności 150-180 ml wypełniona po sam brzeg. Cappuccino to nic innego jak espresso z dodatkiem spienionego mleka. Kształt filiżanki oraz jej szeroka góra pozwala na robienie wzorków na mleku.
- latte – kawy mleczne możemy podać w filiżance lub szklance o objętości 220-250 ml. Latte to kawa z dużą ilością mleka, więc potrzebuje więcej miejsca.
- flat white – mleko w tej kawie nie jest tak puszyste jak w przypadku jej mlecznych koleżanek. Flat white będzie doskonale smakować w dużej filiżance.
Jakie filiżanki porcelanowe do herbaty?

Filiżanki do herbaty różnią się nieco kształtem – mają węższy uchwyt pozwalający na złapanie tylko jednym palcem, a ich obwód zwęża się ku podstawie. Ich pojemność jest bardzo różnorodna. Serwowanie herbaty nie narzuca aż tyle wytycznych co podawanie kawy. Rodzajów liści jest oczywiście bardzo dużo, jednak kształt filiżanki oraz jej pojemność dobieramy do swoich upodobań.
Warto wzbogacić serwowanie herbaty o porcelanowy czajnik, który utrzyma odpowiednią temperaturę napoju. Dzięki temu przedłużysz rozkoszowanie się ulubionym naparem.


Podobieństwa
Serwowanie kawy i herbaty łączy kilka kwestii. Na pewno będzie to spodek, który zawsze towarzyszy filiżance. Zapobiega on ewentualnym plamom oraz można na nim odłożyć łyżeczkę, torebkę po herbacie czy plaster cytryny. Filiżanki wykonane z porcelany są świetnym przewodnikiem ciepła, dzięki czemu aromatyczny napój będzie smakował wyśmienicie i długo zachowa swoje właściwości. Zarówno kawę, jak i herbatę możemy podać w ozdobnym czajniku i imbryku, które dodadzą elegancji i wytworności.
Obecnie filiżanki porcelanowe coraz częściej odznaczają się wszechstronnością. Występują w różnych pojemnościach, a różnice w kształtach zacierają się. Uniwersalne filiżanki wykorzystasz do obu naparów.
Dodaj komentarz