Jak serwować herbatę?

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, znana jest na całym świecie. W zależności od regionu napar ten podawany jest na różne sposoby, z dodatkami lub bez. W niektórych częściach świata picie herbaty jest uznawane wręcz za rytuał. Jak przygotować i podać herbatę, aby wydobyć z niej najważniejsze aromaty?

Herbata od strony historycznej

Krąży legenda mówiąca o tym, że herbata w postaci napoju została przypadkowo odkryta przez chińskiego cesarza Shennong, któremu liść wpadł do gorącej wody. Według tej legendy początki herbacianego naparu sięgają 2737 roku p.n.e. Pierwsze pisemne wzmianki o herbacie pojawiły się natomiast w III w. p.n.e – napój ten traktowano głównie jako lek. Chińczycy chronili tajemnicę parzenia herbaty bardzo długo, ponieważ dopiero około 803 r. n.e Dengyo Daishi przywiózł pierwsze nasiona oraz suszone liście rośliny herbacianej do Japonii. To właśnie tam herbata stała się częścią kultury, a jej picie traktowano jako ceremonię.

Herbata dotarła do Europy w XVII wieku dzięki Holendrom i Portugalczykom przywożącym orientalne smakołyki z Dalekiego Wschodu. Początkowo napój ten nie cieszył się wielkim zainteresowaniem, ale w 1658 roku herbata oficjalnie zagościła w Wielkiej Brytanii, gdzie została sprowadzona jako część posagu przez młodą portugalską królową Katarzynę Braganzę. Prekursorką słynnych angielskich podwieczorków z herbatą była księżna Anna Bedford, a towarzyskie spotkanie popularne jest do dziś pod nazwą 5 o’clock.

Zastawa dedykowana herbacie

W Polsce nie panują jakieś specjalne zasady podawania tego naparu, aczkolwiek warto poznać kilka zasad dotyczących savoir-vivre serwowania herbaty. Herbatę serwujemy gościom bezpośrednio w filiżankach ze spodkami lub nalewamy z dedykowanego czajnika do pustych filiżanek. Istotny jest materiał, z którego wykonane są filiżanki i czajnik – zdecydowanie najlepsza będzie porcelana. Cienkie ranty filiżanki z porcelany są niezwykle przyjemne dla ust. Porcelana nie pozostawia na sobie poprzednich zapachów i smaków oraz nie powstają na niej osady. Dzięki temu możemy w pełni cieszyć się aromatem świeżej herbaty. Porcelana odznacza się także niską przewodnością cieplną, a to z kolei sprawia, że herbata dłużej utrzymuje swoją temperaturę w porcelanowym czajniku. Filiżankę do herbaty rozpoznaje się po rozszerzającym się ku górze kształtowi. Czajnik do herbaty zazwyczaj jest niski i pękaty. Aby dłużej delektować się herbatą w towarzyskim gronie, do czajnika można dobrać podgrzewacz, który utrzyma napar w odpowiedniej temperaturze. W ofercie naszego Sklepu znajdziesz zarówno piękne filiżanki i czajniki, jak i całe serwisy herbaciane. W samotności lub podczas nieoficjalnych spotkań wygodne okaże się przygotowanie herbaty w porcelanowym kubku, co jest bardzo wygodnym i komfortowym rozwiązaniem.

Jak elegancko podać herbatę?

Filiżanki zawsze powinny być w towarzystwie spodka, na którym znajdzie się łyżeczka. Herbatę nalewamy z czajnika podchodząc do gości z prawej strony. Nie należy podnosić filiżanki w celu nalania gorącego napoju. Natomiast napełnione już filiżanki należy podać z lewej strony. Warto pamiętać o przygotowaniu osobnego talerzyka na ewentualne zużyte plastry cytryny i odłożenie torebki po herbacie. Cytrynę podajemy gościom w plastrach z widelczykiem lub wykałaczką do jej nabierania. Na stole powinien znaleźć się również mlecznik napełniony mlekiem i cukiernica wypełniona cukrem. Dla zwolenników miodu należy przygotować specjalne naczynie z drewnianą łyżką do miodu. Do herbaty idealnie komponują się słodkości, takie jak kruche ciasteczka.

Savoir-vivre herbaciany

Już wiesz jak zaserwować herbatę, a jak ją elegancko wypić? Przede wszystkim nie wkładamy palców do otworu filiżanki, tylko delikatnie obejmujemy uchwyt. Odstający mały palec błędnie uważany jest za wyrafinowane zachowanie. Jeśli pijemy herbatę przy wysokim stole, do ust należy podnieść jedynie filiżankę. Natomiast jeśli jest to niski stół, podnosimy filiżankę razem ze spodkiem. Jest to dosyć instynktowne zachowanie. Należy pamiętać o także o delikatnym mieszaniu herbaty łyżeczką i niewydobywaniu przy tym dźwięków. Niewskazane jest używanie łyżeczki z cukiernicy, ani picie herbaty z łyżeczką w środku. Miejsce łyżeczki jest na spodku, ale warto zaznaczyć, że nie powinna ona opierać się o spodek, ponieważ napój mógłby po niej ściekać. Jeśli napar zrobiony był z herbaty ekspresowej, nie zaczynamy pić z torebką w środku, lecz odkładamy ją na wskazane miejsce.

Odpowiednia zastawa stołowa z porcelany wydobędzie z liściastego naparu wszystkie aromaty oraz umili jej parzenie. Dzięki wiedzy o eleganckim serwowaniu herbaty możesz wyprawić 5 o’clock w swoim domu i zaskoczyć gości wyrafinowaniem. Koniecznie zajrzyj do naszego Sklepu w celu skompletowania niezbędnych elementów do przygotowania najlepszej herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *