Jak przechowywać masło? Maselnica na tapecie

Przechowywanie masła wydaje się sprawą prostą i oczywistą, aczkolwiek wszyscy dobrze wiemy, że czasem sprawia problemy. Trzymając masło w lodówce przedłużamy jego świeżość, ale ciężko cieszyć się smarowaniem pieczywa za pomocą zimnego masła. Na pomoc przychodzi porcelanowa maselnica oraz szczypta dobrej organizacji.

Odpowiednia temperatura istotnym niuansem

Nie ma najmniejszej wątpliwości, iż przechowywanie masła w lodówce wiąże się z jego dłuższą świeżością. Niestety nie współgra to z komfortowym smarowaniem pieczywa, ponieważ zimne masło jest twarde niczym kamień. Temperatura pokojowa sprawia, że masło nabiera odpowiedniej miękkości, ale narażone jest na szybsze zepsucie się. Jest na to metoda – jeśli w Twoim domu rzadko korzysta się z masła, na blat kuchenny wystaw na przykład pół kostki masła. Reszta zapasu może czekać na swoją kolej w lodówce lub nawet zamrażarce.

śniadanie do łóżka na drewnianej desce

Maselnica jako praktyczne i eleganckie rozwiązanie

Szczelnie zamknięta maselnica to najlepszy sposób na przechowywanie masła poza lodówką. Maselniczki różnią się od siebie materiałem, z którego zostały wykonane oraz designem. Wygląd to oczywiście kwestia gustu, ale w sprawie materiału warto postawić na maselnicę z porcelany. Szlachetny materiał jest gwarancją wysokiej jakości produktu. Maselnica z porcelany daje pewność, że masło nie zepsuje się po kilku dniach oraz zachowa idealną miękkość i kremowy smak przez długi czas. Porcelanowa maselnica to nie tylko praktyczne rozwiązanie, ale i bardzo estetyczne. Maselnice z porcelany są niezwykle gustowne i eleganckie, co czyni je efektowną ozdobą kuchni i jadalni.

porcelanowa maselnica

Jaką maselnicę wybrać?

Jeśli zamierzasz kupić maselnicę, czy to do swojej kuchni, czy w prezencie, zwróć uwagę na pewne szczegóły, które mogą okazać się w późniejszym użytkowaniu bardzo ważne. Przede wszystkim maselnica powinna być szczelna, aby nie przepuszczać do masła żadnych zanieczyszczeń. Swoją wielkością powinna obejmować standardową kostkę masła lub jej połowę (sposób na rzadkie korzystanie z masła). Zastanów się także nad uchwytem maselnicy, ponieważ musi być przede wszystkim wygodny. Co do designu maselnicy – pamiętaj, że te dekorowane często nie nadają się do zmywarki.

porcelanowa maselnica

Maselnica Amelia charakteryzuje się klasycznym wyglądem, który niczym kameleon dopasuje się do wnętrza. Ozdobi kuchnię zarówno nowoczesną, jak i rustykalną. Jej cechą szczególną jej przeuroczy uchwyt w postaci kuleczki, który jest bardzo wygodny. Maselnica Amelia pomieści standardową kostkę masła, ale co najważniejsze, jej pokrywka jest na tyle wysoka, że nie styka się z nim i nie brudzi.

Maselnica Claudette to minimalistyczny i jednocześnie bardzo stylowy design. Jej kształt przypomina bardziej pojemnik na masło, które zwieńczone jest bardzo wygodną pokrywką z wcięciami ułatwiającymi jej chwytanie. Dzięki temu, że masło jest głęboko schowane, pokrywa nie styka się z nim i nie pozostawia nieestetycznych plam.

śniadanie w towarzystwie masła
porcelanowa maselnica

Maselnica Castel również wykonana jest w formie pojemnika, ale wyróżnia ją szczególnie dekoracyjna pokrywa. Delikatne żłobienia tworzą ozdobny wzór, dzięki czemu maselnica przepięknie prezentuje się w kuchni, jadalni i na stole.

Maselnica Charlotta to szczyt gracji i elegancji. Niezwykle dekoracyjna pokrywa łączy w sobie wygodę korzystania z wręcz pałacowym wyglądem. Maselnica w takim wydaniu stanowi prawdziwą ozdobę i z pewnością będzie przyciągać spojrzenia.

A Ty jaką maselnicę wybierasz? Zapraszamy do sklepu internetowego w celu zapoznania się ze wszystkimi modelami. Jeśli któraś maselnica szczególnie Cię urzekła, podziel się tym w komentarzu! Będzie nam niezmiernie miło 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *