
Marzysz o wypiciu kawy w domu, która będzie smakować dokładnie jak ta z Twojej ulubionej kawiarni? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne – przekonaj się sam!
Dobre przygotowanie to podstawa
Sposobów parzenia kawy jest wiele, a każdy z nich daje inny efekt. Zalecamy wypróbowanie wszystkich i wybranie swojego ulubionego naparu. Możesz to zrobić w kawiarce, tygielku, zaparzaczu, ekspresie przelewowym czy ciśnieniowym. Dobrą kawę można przyrządzić każdą z tych metod. Jednak nie o tym dziś chcieliśmy powiedzieć. Zacznijmy od podstawy parzenia kawy, czyli ziarna.
Rodzaj kawy jest bardzo istotny, ponieważ sposób zaparzania nie zmieni zbytnio smaku przeciętnej marketowej kawy. Gdy już spróbujesz prawdziwej kawy wszystkimi zmysłami – smakowitym wyglądem, niesamowitym zapachem, a w końcu nieziemskim smakiem, nie będziesz w stanie powrócić do poprzedniej. Zachęcamy do edukowania się w kwestii rodzaju kawy i jej palenia. Kiedy już będziesz wiedział, na jakim ziarnie Ci zależy, poszukaj lokalnych sprzedawców. Często oferują oni mielenie na miejscu – cudowne wrażenie zapachowe gwarantowane!
Woda jako jeden z głównych składników dobrej kawy
Do przygotowania czarnego naparu używaj wody przefiltrowanej lub o niskiej mineralizacji. Poza jakością wody, istotna jest również jej temperatura. Kawa nie powinna być zalewana wrzątkiem. Optymalna temperatura wody to między 88 a 94 stopni Celsjusza. Obecnie do pomiaru temperatury dostępnych jest wiele urządzeń, jeśli jednak nie posiadasz żadnego z nich, najbezpieczniej będzie odczekać 2 minuty od zagotowania wody.
Odpowiednia ilość
Proporcje mają ogromne znaczenie w parzeniu idealnej kawy. Przyjmuje się, że przygotowujemy napar z 7 gramów kawy na 100 mililitrów wody. W praktyce jednak jest to zmienne, w zależności od grubości mielenia, rodzaju kawy.

Dodatki
Do zwieńczenia perfekcyjnego napoju możesz użyć różnych przypraw, na przykład kardamonu, cynamonu, chilli. Jeśli wolisz kawę z mlekiem, istnieją też różne sposoby jego przygotowania. A może nauczysz się malować wzory spienionym mlekiem? Jest tak wiele różnych pomysłów i metod przyrządzania kawy, że codziennie możesz próbować innej!
Elegancka oprawa serwowania kawy
Kawa w pewien sposób spełnia się w roli społecznej. To właśnie przy niej odbywają się rozmowy z bliskimi i przyjaciółmi. Zapraszając kogoś do domu, zapewne pytasz czy ma ochotę kawę. Umawiając się z przyjaciółką, najchętniej wybieracie kawiarnię. Kawa kojarzy nam się z spotkaniami z ludźmi, rozmowami, spokojnymi chwilami. To wszystko powoduje, że kawa zasługuje na naprawdę odpowiednią oprawę przy jej serwowaniu. Jako eksperci w tej dziedzinie, proponujemy do tego porcelanowy imbryk. Zapewni on estetyczny efekt, ale nie tylko. Porcelana pozwala w pełni cieszyć się niepowtarzalnym aromatem kawy. Nie przenosi ona smaków ani zapachów wcześniej przyrządzonych w imbryku napojów. Ponadto porcelana utrzymuje odpowiednią temperaturę przez dłuższy czas.

Jak widać, kawę niczym z najlepszej kawiarni można przygotować w domu i cieszyć się nią każdego dnia o dowolnej porze. Wystarczy chęć poznawania i nauki. Koniecznie zaopatrz się jednak w porcelanowy imbryk dostępny na naszej stronie, który podkreśli wyjątkowość Twojej ulubionej kawy.
Dodaj komentarz