Jest przeświecalna w cienkich warstwach.
Możliwość podgrzewania dań w kuchni mikrofalowej.
Wydaje czysty metaliczny dźwięk.
Ma najwyższą 5 klasę łatwości mycia – rdza i oliwa zmywa się pod bieżącą gorącą wodą; łatwo zmyć tłuszcze, sosy, zupy i soki z warzyw i owoców.
Nie wchodzi w reakcje z kwasami i zasadami, czyli wszystkimi produktami żywnościowymi.
Dzięki spieczeniu ma zerową nasiąkliwość, co chroni przed zabrudzeniem.
Długi czas użytkowania.
Odporna na szok termiczny; wytrzymuje do 1200ºC.
Możliwość zamrażania i przechowywania w lodówkach do -30ºC.
Dzięki niskiej przewodności cieplnej wolniej stygną potrawy i napoje.
Ma najtwardsze szkliwo; dzięki niemu powstaje gładka, błyszcząca i odporna na zarysowanie sztućcami powierzchnia.
Wytrzymuje ściskanie i zgniatanie – można ustawić w stosie nawet do 100 talerzy!